Álom.Íz.Világ.

Medvehagymás májpástétom

Ha a medvehagyma megjelenik a piacon, nekem azt jelenti, visszavonhatatlanul tavasz van. Medvehagymát tettem már levesbe, salátába, kenyérbe, azonban májpástétomba még nem. Itt volt az ideje, hogy kipróbáljam így is ezt a csodás tavaszi zöldfűszert.      Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj 2 db vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor medvehagyma 7-8 ek. csirke- vagy kacsazsír… Tovább »

Ropogós, sonkás-vajas kifli – egyszerűen

Ez a kiflirecept nagyon megbízható és még mindig variálható. Vagyis, ha biztosra szeretnék menni, akkor előhúzom ezt a tavaly kikísérletezett receptet, ráadásképpen ezúttal – jó minőségű – füstölt, főtt sonka került a puha belsejébe, fekete szezámmag pedig a tetejére.  Most sem okozott csalódást…     Hozzávalók: 1 kg finomliszt 2 ek. só 2 csomag (14… Tovább »

Juhtúrós-lenmagos karikák tízóraira vagy uzsonnára

A vakáció utolsó napja van. Holnap kezdődik a suli, indul az ovi, jönnek a szürke (?) hétköznapok. Arra gondoltam, olyan sós finomságot készítek – a gyerekek segítségével – ma, amelyet holnap el lehet vinni a suliba tízóraira, uzsonnára. Omlós, finom falatok, amelyek beleférnek egy kis dobozkába. Persze vendégváró falatnak is tökéletes.     Hozzávalók: 42… Tovább »

Ropogós, vajas-parmezános kifli

A nagymamám isteni kiflit szokott sütni. Sajtos, belül puha, kívül ropogós, tetején szezámmag vagy reszelt sajt. Frissen az igazi.  Az ötletet most az adta, hogy lapozgattam a nyári Stahl magazint és abban egy olívabogyós-vajas kiflit készítettek… Este összeállítottam a tésztát, betettem a hűtőbe azzal a céllal, hogy reggel kisütöm. Úgy gondoltam a család ugrálni fog… Tovább »

Ötféle szendvicskrém esti borozgatás mellé

Nyári estéken egy jó pohár bor vagy fröccs mellett beszélgethetünk kettesben vagy baráti társaságban. Ilyenkor – nem kell előtte órákig főzőcskézni – sajttálat vagy szendvicskrémmel megkenhető, mártogatható pirítós kenyeret kínálok mellé. Öt, korábban lejegyzett receptet válogattam most össze.     Avokádós tojáskrém (4 darab szendvicshez): 1 főtt tojás 1/2 db avokádó 1 gerezd fokhagyma 1… Tovább »

Padlizsánkrém pirítóssal – akár meccsnézéshez

Egy időben nem rajongtam a padlizsánkrémért. Nem tudom, hogy miért. Megkóstoltam, ennyi. Pár éve azután ettem valahol egy brutálisan finom krémet és számomra is világossá vált, lehet ezt jól csinálni. 🙂  Azóta gyakran készítek én is. Különösen finom, ha jól lehűtjük és hagyjuk összeérni az ízeket. Kitűnő választás vacsorára, hétvégi reggelire, kínálhatjuk vele vendégeinket. Tálalhatjuk… Tovább »

Egy gyors vacsora – Cukkinis-baconös pite mozzarellával

Kimaradt három tojássárgája a rákóczi-túrós készítésekor és innen jött az ötlet, hogy egy sós pite tejszínes “mártásához” jól jöhet. Volt itthon két zsenge cukkini, két tasak mozzarellagolyó, leveles tészta a fagyasztóban… A pitéket pedig nagyon szeretjük, sósan, édesen, mindegy. Gyors és egyszerű vacsora vagy kitűnő, előre elkészíthető vendégváró fogás mindössze 40 perc alatt.    … Tovább »

Sajtkrémes, szakállas pogácsa lenmaggal

Ha azt kérdezné valaki, mi volt gyermekkoromban a kedvenc sós finomságom, akkor biztosan a szakállas pogácsát mondanám. Nagymamám sokszor kérdezte, hogy mit készítsen egy-egy neves alkalomra. A tesómmal egyszerre vágtuk rá, hogy “Szakállas pogácsát, légysziiiii mama!!” 🙂 Mama mindig hagyta, hogy segítkezzünk neki a konyhában, így ennél a “süteménynél” is megengedte, hogy szaggassuk és a… Tovább »

Réteges, füstölt sajtos pogácsa – hajtogatás nélkül

Kedvencem az a pogácsa, amelyet mielőtt megennék, szét tudom választani és rétegenként ehetem meg. Nem tudom ez honnan jött, de tényleg ezt szeretem a legjobban. Ezt általában hajtogatással lehet elérni, ami eléggé időigényes művelet. Most azonban viszonylag gyorsan, egyszerűen szerettem volna pogácsát készíteni. Ezt a tejfölös változatot azért szeretem, mert az összeállítás után beteszem pihenni… Tovább »

Csirkemájpástétom karamellizált hagymával

Az évet nagy baráti társaságban búcsúztatjuk. A szilveszteri lakomára mindenki hoz valamit, így holnap sok-sok finomságot kóstolhatunk. Én – többek között – kenyérre/pirítósra kenhető krémekkel készülök. A tojáskrém mellett csirkemájpástétomot készítek karamellizált hagymával. Csatos üvegbe töltöm, így nem szárad ki és remekül eláll hűtőben. Pikáns lesz a méztől és a fahéjtól, krémes a vajtól, a kacsazsírtól… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!