Álom.Íz.Világ.

Teljes kiőrlésű zsemle reggelire, hogy jól induljon a nap

Mint tudjuk, a teljes kiőrlésű pékáru fogyasztásának számtalan előnye van. Egészséges, mert – többek között – rostokban, ásványi anyagokban és B-vitaminban gazdag, szabályozza a vércukrot, serkenti az emésztést. Úgy gondolom, elkészítésében semmi extra sincs, megéri otthon időt fordítani rá, mert sokkal finomabb és tartalmasabb (!), mint a boltban kapható változat.  Eddig is használtam már, de… Tovább »

Sonkás-fokhagymás rudak magokkal – 20 perc alatt

Villámgyors vendégváró falatok, amelyből egy adag (10 db) 20 perc alatt elkészül. Mindösszesen leveles tészta, feketeerdei sonka, fokhagymás olívaolaj, lenmag, szezámmag és egy tojás kell hozzá. Az ötlet onnan jött, hogy karácsonyra készített a húgom nekünk – egy kis csatos üvegben – sült fokhagymás olívaolajat. A megsütött fokhagymagerezdeket olívaolajba tette, így nemcsak az ízletes hagymát,… Tovább »

Fűszeres joghurtban pácolt csirkefalatok szezámmagos bundában

Csirkehús, joghurt, fűszerkeverék, zsemlemorzsa, szezámmag. Mindössze ennyi alapanyag kell ahhoz, hogy egy nagyon egyszerű, mégis különleges ebédet hozzunk össze. De akár vendégeket is kínálhatunk vele. A falatokba szúrjunk egy-egy fogpiszkálót és már mehet is asztalra. Ha nem találtok tandoori masala fűszerkeveréket, helyettesítsétek curryvel/kurkumával és zúzott fokhagymával.       Hozzávalók: 70 dkg filézett csirkecomb só… Tovább »

Juhtúrós-lenmagos karikák tízóraira vagy uzsonnára

A vakáció utolsó napja van. Holnap kezdődik a suli, indul az ovi, jönnek a szürke (?) hétköznapok. Arra gondoltam, olyan sós finomságot készítek – a gyerekek segítségével – ma, amelyet holnap el lehet vinni a suliba tízóraira, uzsonnára. Omlós, finom falatok, amelyek beleférnek egy kis dobozkába. Persze vendégváró falatnak is tökéletes.     Hozzávalók: 42… Tovább »

Ropogós, sonkás-sajtos tekercsek

Karácsonyra kaptam ajándékba Limara könyvét, amelyben csodás kelt tészták, kenyerek vannak. A hajtovány névre hallgató finomságot már kipróbáltam,  nagy sikert aratott. Ezúttal az alaprecept hasonló (én több lisztet használtam), és itt-ott változtattam rajta (főleg a tölteléknél), ebből lettek ezek a füstölt sajtos, sonkás tekercsek. Vendégvárónak, gyerkőcöknek tízóraira vagy esetleg egy tartalmas leves mellé kiváló. Kívül… Tovább »

Mézes joghurt gránátalmával, zabpehellyel és magokkal

Egészséges, tápláló reggeli, amellyel igazán jól indul a nap. Vagy egy könnyű, lágy, mégis izgalmasan ropogós vacsora.   Hozzávalók: 25 dkg görög joghurt 1,5 ek. méz 1/2 db gránátalma 3 ek. napraforgómag 3 ek. zabpehely 2 ek. lenmag 2 ek. kókuszreszelék 1 tk. pirított szezámmag     Elkészítés: A görög joghurtot elkeverem a mézzel. A… Tovább »

Sajtmártásban fürdő brokkoli pirított szezám- és napraforgómaggal

A brokkoli szerintem az a zöldség, amelyre már csak ha ránézel, feltölt energiával. Üde zöld szín, egészséges, virágra hasonlító tömör fejek. A piacon, amint egymásra kacsintottunk, már tudtam, hogy belőle valami finomság készül majd a hétvégén. 🙂 Egyszer próbálkoztam én is a termesztésével, egy darab (!) palántát ültettem el a kiskertünkben (próbaként), ami gyönyörűen fejlődött. Minden… Tovább »

Túrós-sonkás pogácsa

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű túrót vásárolok, akkor nem csak körözött készül belőle, hanem más finomság is. Hol édes, hol sós. Epres-túrós lepényt nemrég készítettem, most pogácsára esett a választás. A fele még melegen elfogyott…     Hozzávalók: 50 dkg liszt 3,5 tk. só 25 dkg vaj 3 dkg élesztő 17,5 dkg tejföl  1 db tojás… Tovább »

Apró lenmagos pogácsa

Készítettem már lenmagos pogácsát. Akkor ígértem, hogy mutatok egy másikat is, egy apróbbat, amelybe durvára őrölt lenmag kerül. Hozzávalók: 2 dkg élesztő 0,5 dl tej 1 kockacukor 60 dkg finomliszt 1,5 ek. só 25 dkg margarin (vagy vaj) 2 tojás 3 ek. tejföl 10 dkg lenmag megkenéshez: 5 dkg olvasztott margarin (vaj) tetejére: 1 db… Tovább »

Szezámmagos zöldbab baconbe tekerve

Nemrégiben egészben sütöttem kacsát. De amit most mutatni szeretnék, az a zöldbab, mint köret. Kétféleképpen. Baconbe tekert zöldbab szezámmaggal Hozzávalók: 45 dkg zöldbab 2 ek. pirított szezámmag 6 szelet bacon só, bors 1 ek. olívaolaj Elkészítés:  A fagyasztóból kivett zöldbabot leforrázom, lecsöpögtetem. A baconszeleteket 3 részre vágom, egy-egy darabra 4-5 zöldbabot teszek, majd feltekerem. Egy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!