Álom.Íz.Világ.

Sonkás-mángoldos quiche

Gyönyörű mángoldleveleket és kicsi, édeskés vöröshagymákat kaptam a piacon. A quiche-hez, vagyis a franciák pitéjéhez nem kell más, mint egy omlós tészta, tejszín, tojás és valami, ami – mind ízével, mind színével – feldobja ezt az egyszerűen elkészíthető finomságot. Kitűnő vacsora lehet belőle.

 

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tojássárgája

Töltelékhez:

  • 6 nagy mángoldlevél
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 20 dkg sonka (vagy kockázott bacon)
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 2 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg maasdam típusú, reszelt sajt 
  • 1 tk. só
  • bors
  • szerecsendió

 

 

Elkészítése:

A tészta elkészítésével kezdem, mert annak pihenni kell a hűtőben fél-egy órát. Ehhez egy tálba kimérem a lisztet, hozzáadok egy nagy csipet sót, beleteszem a kockázott, hideg vajat és elmorzsolom. Végül hozzáadom a felütött tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nekem nem kellett hozzáadnom hideg vizet, ha mégsem állna össze a tészta, akkor egy-két kanállal tegyünk hozzá. Folpackba csomagolom és minimum fél órára (de akár egy órára) a hűtőben teszem.

 

 

A töltelékhez a vöröshagymát felaprítom és egy mélyebb serpenyőbe teszem és két evőkanál olívaolajon elkezdem fonnyasztani. A mángoldleveleket megmosom, vastag csíkokra vágom és hozzáadom a hagymához. Csak addig hagyom a tűzön, amíg “megadja” magát, vagyis párszor megforgatom és amint kezd összeesni, le is veszem. A mángoldot egy tányérba szedem és a helyére 1-2 evőkanál olajon (vagy teáskanálnyi vajon) pár perc alatt megpirítom a sonkát. 

A sütőt 180 fokra melegítem. 

 

 

A tésztát kiveszem a hűtőből és a piteformába nyomkodom úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkálom és 10 perc alatt elősütöm. Az elősütés után lekenem tojásfehérjével, mert így kevésbé áztatja el a töltelék a tésztát. Amint a tojásfehérje megszáradt, a tésztára pakolom felváltva a hagymás mángoldot és a sonkát (vagy bacont). 

A tojásokat felütöm, felverem, hozzáadom a tejszínt, a sót, borsozom, reszelek bele szerecsendiót és beleteszem a reszelt sajt felét. Ezt a sonkás mángoldra öntöm, majd rászórom a maradék sajtot. 

35-40 perc alatt készre sütöm.

Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni, de természetem frissen, melegen is fogyasztható.

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!