Álom.Íz.Világ.

Teljes kiőrlésű zsemle reggelire, hogy jól induljon a nap

Mint tudjuk, a teljes kiőrlésű pékáru fogyasztásának számtalan előnye van. Egészséges, mert – többek között – rostokban, ásványi anyagokban és B-vitaminban gazdag, szabályozza a vércukrot, serkenti az emésztést.

Úgy gondolom, elkészítésében semmi extra sincs, megéri otthon időt fordítani rá, mert sokkal finomabb és tartalmasabb (!), mint a boltban kapható változat. 

Eddig is használtam már, de továbbra is kísérletezni fogok a különböző, teljes kiőrlésű lisztekkel…

 

 

Hozzávalók:

8 darabhoz

  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg zabpehely (aprószemű)
  • 15 dkg (kenyér)liszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tasak (7 g) porélesztő 
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl víz
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. fekete szezámmag
  • 1 ek. lenmag
  • 1 ek. napraforgómag
  • tetejére: fekete szezámmag

 

 

Elkészítése:

A robotgép táljába teszem a kétfajta lisztet, a zabpelyhet és a porélesztőt, összekeverem, majd hozzáadom a nedves hozzávalókat, vagyis a joghurtot, a vizet és az olajat. A dagasztókaros robotgép addig dolgozik, amíg a tészta elválik a tál falától. Ekkor hozzáadom a magokat és megvárom, amíg 1-2 perc alatt alaposan összevegyül a tésztával.

Egy liszttel meghintett üvegtálba teszem a tésztát, lezárom folpackkal és 45 percig kelesztem.

 

 

A megkelt tésztát kör alakúra lapítom a tenyeremmel és nyolc cikkre vágom. A cikkeket egyesével gömbölyítem, vagyis először feltekerem, majd a tenyerem közepébe teszem és a tészta szélét – körbe-körbe, egymásután –  a “tésztagombóc” közepe felé hajtom és lenyomom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, majd konyharuhával letakarom és 45 percig pihentetem a zsemléket. Miközben a tészta pihen, a sütőt 200 fokra melegítem és bekészítek egy meleg vízzel teli edényt a sütő aljába. 

A megkelt zsemléket egy pengével – keresztben – bemetszem, majd alaposan lespriccelem vízzel, megszórom fekete szezámmaggal és a forró sütőbe teszem. 20 perc alatt megsütöm, elzárom a hőt és kiveszem a vizes edényt. Egy fakanalat teszek a sütőajtóba, így hűtöm 5 percig, majd rácsra szedem a ropogós zsemléket.

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!