Álom.Íz.Világ.

Sütés nélküli sajttorta erdei gyümölcsökkel

Nigella sajttortájának receptjét nézegettem és eldöntöttem, hogy az egyik kedves gyermekkori barátnőmnek születésnapjára ehhez hasonló tortát fogok készíteni. Többen is szoktunk készíteni a családban sajttortát, a húgomnak is van egy nagyon jó receptje, de azt sütni kell. Ezt nem és – valljuk be – a nagy, nyári melegben ez nem egy hátrány. Gyorsan elkészíthető, egyedül a hűtés vesz több időt igénybe. Az eredmény egy rendkívül finom sütemény.

Nigella receptjéhez képest egyébként nálam jobban dominál a citrom, szerintem ennyi savanykás íz kell bele.

 

DSC_1242-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kakaós keksz (Jó reggelt)
  • 15 dkg puha vaj
  • 60 dkg mascarpone
  • 12 dkg porcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1/2 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl habtejszín
  • tetejére: 30 dkg vegyes erdei gyümölcs (szeder, áfonya,málna), 10 dkg nádcukor, 2 ek. citromlé, 1 ek. keményítő

 

DSC_1244-adjust-contrast

 

Elkészítése:

A kekszet egy késes robotgépben (vagy egy mozsárban) durvára őrlöm, majd összekeverem a puha vajjal és egy 23 cm-es tortaformába tenyérrel belenyomkodom. Félreteszem addig, amíg elkészülök a krémmel.

A mascarponét a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, a reszelt citromhéjjal és a citromlével simára keverem. A tejszínt habbá verem, majd beleforgatom a krémbe. Ráöntöm a kekszes alapra és jó pár órára, de akár egy éjszakára hűtőbe teszem.

 

DSC_1230-adjust-contrast

 

A megmosott gyümölcsöt a cukorral  és a citromlével felteszem egy kis lábasban főni. 1 ek. keményítőt elkeverek 3 ek. vízzel és – pár perc forralás után – besűrítem vele. (A keményítő után nem szabad már sokáig főzni, egy-két buborék után elzárom.) Kihűtöm úgy, hogy közben többször átkeverem.

Tálalás előtt a tortára kanalazom a gyümölcsragut.

 

DSC_1228-adjust-contrast

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

DSC_1236-adjust-contrast 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!