Álom.Íz.Világ.

Ropogós, vajas-parmezános kifli

A nagymamám isteni kiflit szokott sütni. Sajtos, belül puha, kívül ropogós, tetején szezámmag vagy reszelt sajt. Frissen az igazi. 

Az ötletet most az adta, hogy lapozgattam a nyári Stahl magazint és abban egy olívabogyós-vajas kiflit készítettek…

Este összeállítottam a tésztát, betettem a hűtőbe azzal a céllal, hogy reggel kisütöm. Úgy gondoltam a család ugrálni fog örömében, ha friss, ropogós kifli lesz az asztalon. Végül úgy alakult, hogy a felét még aznap megsütöttem vacsorára… 🙂

Bátran álljatok neki. Ha a tésztát összeállítjátok este, reggel már gyorsan megvan az egész és tényleg összehasonlíthatatlanul finom a friss, ropogós kifli. 

 

DSC_1130-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 2 csomag (14 g) szárított élesztő
  • 1,5 tk. kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl langyos víz
  • kelesztéshez: (olíva)olaj
  • töltelékhez: 20 dkg vaj, 10 dkg parmezán
  • tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, só, szezámmag

 

DSC_1141-adjust-contrast

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt összemelegítem. Csak addig hagyom a tűzön, amíg a vaj megolvad. Langyosra hűtöm. Hozzáadom a vizet és az egészet hozzáöntöm a liszthez.

 

DSC_1154-adjust-contrast

 

Összeállítom a tésztát (ha ragacsos, adok még hozzá lisztet), majd egy olajjal kikent üvegtálba teszem és folpackkal lezárom és hűtőbe teszem. 

A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én a felét egy óra után, a másik felét – egy éjszakát követően – reggel sütöttem ki.

 

DSC_1145-adjust-contrast

 

A tölteléket elkészítem előre és éjszakára hűtőbe kerül ez is. A puha vajhoz hozzákeverem a lereszelt parmezánt és átkanalazom egy folpackba. Szorosan, hengert formázva feltekerem, összefogom a két végét és beteszem a hűtőbe.

 

DSC_1132-adjust-contrast

 

Kelesztés után, lisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom és köralakúra nyújtom.

A hideg vajas-parmezános rudat ráreszelem a tésztára, majd lisztezett késsel 12 cikkre vágom. A külső, szélesebb végétől kezdve, feltekerem a kifliket és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 6 kiflit. A többit hűtőbe teszem addig, amíg sül az első adag.

A tojást felütöm, megsózom és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom szezámmaggal és kb. 20-30 percet pihentetem sütés előtt.

200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. 

24 darab lesz belőle.

 

DSC_1149-adjust-contrast

 

 

 Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 DSC_1133-adjust-contrast

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm szépen! Remélem mindig találsz valami kedvedre valót. 🙂

  2. Katalin Dobó says:

    csodás receptjeid vannak. Fantasztikusan egyszerüek és mégis nagyon jók. Köszi.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!