Álom.Íz.Világ.

Rákóczi-túrós

Az eredeti receptet a Nők Lapja Desszert egyik számában olvastam. Egy-két dolgot megváltoztattam, pl. szívesebben használtam hozzá igazi vaníliát és a tésztájába tettem citromhéjat. Én, ha linzert készítek, mindig teszek bele. Illatos, ízletes tőle a tészta.

A túrós réteg homogén lett, nem morzsás, mert krémes, házi túrót használtam és robotgéppel még simára is kevertem a hozzávalókat, így még véletlenül sem lett száraz a töltelék.

 

DSC_0944-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 60 dkg házi túró
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 ek. búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás

Habhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg porcukor

Tésztára és a tetejére:

  • sárgabaracklekvár

 

DSC_0938-adjust-contrast

 

Elkészítése:

Előveszek egy nyújtódeszkát és arra kiborítom a tésztához való lisztet és a porcukrot, összekeverem. Rákockázom a hideg vajat, elmorzsolom, majd ráreszelem a citrom héját. A közepébe készítek egy mélyedést és abba teszem bele a tojássárgáját (a fehérjét félreteszem egy tálba, mert szükségem lesz még rá) és sima tésztává gyúrom. Folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem fél órára. Addig előkészítem a tölteléket.

 

DSC_0945-adjust-contrast

 

Robotgép segítségével simára keverem a túrót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliamagokat, a búzadarát és a tojást.

A sütőt 170 fokra melegítem. 

 

DSC_0951-adjust-contrast

 

Előveszek egy 20×30 cm-es tepsit és sütőpapírral kibélelem. A tésztát az alaposan meglisztezett deszkán kb. 20×30 cm-es téglalappá nyújtom, majd óvatosan áthelyezem a tepsibe úgy, hogy meglisztezem a nyújtófát és arra feltekerem az egyik felét és egy gyors mozdulattal teszem át a tésztát. Ha elszakad, nem probléma, bele kell nyomkodni a tepsibe, csak arra figyeljünk, hogy mindenhol kb. egyforma vastagságú legyen. Megszurkálom villával és az előmelegített sütőbe teszem 15 percre. 

Az elősütött tésztát megkenem 2 evőkanál baracklekvárral, majd rákanalazom és egyenletesre kenem el rajta a túrókrémet. 

A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdem habbá verni. Amikor már sűrűsödik, hozzáadom a kristálycukrot. Akkor jó, ha már fényes és kemény a hab. A végén beleszitálom a porcukrot és óvatosan összekeverem. Nyomózsákba töltöm és a túrótöltelék tetejére rácsmintát varázsolok.

A sütő hőfokát visszaveszem 150 fokra és kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. 

A nyomózsákba baracklekvárt teszek és az üregeket megtöltöm vele. Kihűtöm, majd felszeletelem.

 DSC_0950-adjust-contrast

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!