Álom.Íz.Világ.

Joghurtos, puha kenyér – egyszerűen

Van egy jól bevált kenyérreceptem, azt szoktam variálni teljes kiőrlésű liszttel, rozsliszttel, tönkölyliszttel, aszalt paradicsommal és magokkal. Ezúttal “sima” fehér kenyér készült belőle, mert a 4 éves kislányom csak ezt eszi meg. Ez van, én egyelőre beletörődtem. 🙂 Na jó, nagy ritkán megeszi a nyomokban másfajta lisztet is tartalmazó kenyérféléket, de pl. a magoktól határozottan elzárkózik. Majd alakul ez még…

Szóval ez a kenyér elég egyszerűen elkészíthető. A hozzávalókból összeállítom a tésztát, kelesztem, formázom, pihentetem, majd megsütöm. A végeredmény egy rendkívül puha belső és ropogós külső.

 

 1003zris_1_DSC_0874-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 90 dkg búza kenyérliszt (BL 80) 
  • 2 tk. só
  • 2 tk. cukor
  • 320 ml langyos víz
  • 26 dkg joghurt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. ecet

 

DSC_0892-adjust-contrast

 
Elkészítése:
 
A hozzávalókat beleteszem a robotgépem keverőtáljába (az élesztőt is belemorzsolom) és elindítom a dagasztást. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától és egy gombóc lesz belőle.
Lisztezett üvegtálba teszem, megszórom a tetejét is liszttel, letakarom és meleg helyen egy órát kelesztem. 
A megkelt tésztát kör alakúra lapítom a tenyeremmel, behajtom a két szélét (kb. 8-10 cm-re) és lenyomkodom, majd a tetején két kis háromszöget hajtok befelé. 
Felülről lefelé feltekerem a tésztát, majd finoman hengergetem (mintha sodrófát használnék), hogy karcsúbb, hosszabb legyen a kenyér (ez persze ízlés kérdése). Belehelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, letakarom és fél óráig pihentetem.
 
 
 DSC_0894-adjust-contrast
 
 
Amíg a kenyér pihen, bekapcsolom a sütőt, légkeverésen 250 fokra. Behelyezek egy meleg vízzel teli tálkát (én egy kisméretű tepsit használok), hogy a sütővel együtt melegedjen.
Ha megkelt, éles késsel 3-4 helyen bevágom, a sütő hőfokát visszaveszem 180 fokra, beteszem a kenyeret és kb. 30 percig sütöm. Akkor jó, amikor már mozog a sütőpapíron és az alja szépen kopog. Amint elkészült, rácsra teszem és azon hűtöm ki. 
 
Különböző krémekkel, pástétomokkal is isteni finom. Ha van kedved, próbáld ki ezeket:
 
  • http://alomizvilag.cafeblog.hu/2016/03/08/medvehagymas-marvanysajtos-szendvicskrem/
  • http://alomizvilag.cafeblog.hu/2015/06/02/vendegvaro-szendvicsek-variaciok-avokadora-es-tojasra/
  • http://alomizvilag.cafeblog.hu/2015/07/16/toltott-pritaminpaprika-piros-feher-zold-szinekben/
  • http://alomizvilag.cafeblog.hu/2015/03/12/metelohagymas-tojaskrem/
  • http://alomizvilag.cafeblog.hu/2015/12/30/csirkemajpastetom-karamellizalt-hagymaval/
 
 
 100gizz2_1_DSC_0868-adjust-contrast
 
 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. k.kriszta says:

    Egy nagyméretű tepsire, arra, amelyet a sütőkhöz adnak általában. Üdvözlettel Kriszta

  2. Jánosné Tomó says:

    Mekkora tepsibe rakod?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!