Álom.Íz.Világ.

Máglyarakás

Máglyarakást gyakran készítek és a blogra is feltettem már a receptjét. Most egy új formában (több kisebb kerámiaedényben) próbáltam ki. Ez a variáció talán még jobban sikerült, sokkal intenzívebbek az ízek. Szerintem megéri kipróbálni! 🙂

 

20151114_115410A

 

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 6 db alma
  • 6 db szikkadt kifli
  • 2 db tojás (+ 1 tojásfehérje, elhagyható)
  • 6 dl tej
  • 1/2 vaníliarúd
  • 11 dkg vaj/margarin
  • 1 tk. fahéj
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg cukor
  • 6 púpos ek. sárgabarackdzsem

 

DSC_0316A

 

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, héjukat levágjuk, félbevágjuk és magházukat kivesszük. Vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk fahéjjal és 6 dkg olvasztott vajon megpároljuk. Nem kell, hogy túl puha legyen, mert akkor szétesik.

A kifliket felkarikázzuk, a tejet felforraljuk. Eközben a tojások sárgáját 6 dkg porcukorral, 5 dkg vajjal és a fél vaníliarúd kikapart belsejével habosra keverjük. Ha felforrt a tej, apránként hozzáöntjük a vajas-tojásos masszához és simára keverjük.

A felkarikázott kifli felét – kis adagokban – megfürdetjük a vaníliás tejben és a kivajazott, zsemlemorzsával beszórt edénykékbe terítjük. Ráhalmozzuk a párolt almát, majd a tejben áztatott kifli másik fele következik.

4 púpos evőkanál barackdzsemet kenünk rá a kifli tetejére.  Betesszük a sütőbe (180 fok, légkeverésen 170 fok) és 30 percig sütjük.

 

DSC_0314A

 

Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként hozzáadjuk a 6 dkg cukrot, tovább verjük addig, amíg a cukor elolvad. Utolsó lépésként hozzáadjuk a maradék (2 evőkanál) dzsemet és befejezhetjük a habverést.

Fél óra után kivesszük a rakottast és rákenjük a kemény, fényes habot. Mérsékeljük a sütőt (160 fokra, légkeverésen 150 fokra) és visszatesszük a sütőbe még 15 percre.

Elzárjuk a sütőt és kinyitjuk az ajtaját, így hagyjuk a habot száradni kb. 10 percig.

Ebből a mennyiségből 4 db “kis edény” lesz.

 

DSC_0324A

 

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!