Álom.Íz.Világ.

Szűzpecsenye gombával és sajtos cukkinilepénnyel

Készítettem már jó néhányszor szűzpecsenyét, de valamennyi alkalommal érmékre vágtam és úgy készítettem el. Ezúttal egyben sütöttem, így omlós, vajpuha és zaftos maradt. 

 

DSC_0515A

 

Hozzávalók:

  • 1 db szűzpecsenye (kb. 50 dkg-os)
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 35 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk. keményítő 
    • cukkinilepényhez:
      • 1 nagyobb db cukkini
      • 3 gerezd fokhagyma
      • 1 db tojás
      • 3 ek. liszt
      • 8 dkg reszelt sajt
      • olívaolaj a sütéshez

Elkészítése:

A gombát megmosom és vékony szeletekre vágom. A sütőt 200 fokon légkeverésre bekapcsolom. A szűzpecsenyét alaposan megsózom és frissen őrölt borssal fűszerezem. 5 dkg vajat 3 ek. olívaolajjal felforrósítok és a hús mindkét oldalát 2-2 pec alatt megpirítom, majd áthelyezem egy sütőtálba (én jénaiban sütöttem), letakarom alufóliával. A visszamaradt zafthoz hozzáadom a maradék 5 dkg vajat és rádobom a szeletelt gombát. Sózom, borsozom és 2-3 perc múlva a hús mellé (és rá) öntöm. A tetejére visszateszem az alufóliát és 20 percre a forró sütőbe teszem, majd még 5 percet fólia nélkül sütöm.

20150801_131109

 

Ha elkészült, kiveszem a sütőből és a zaftot átöntöm róla egy teflonserpenyőbe. A húsra visszateszem az alufóliát és hagyom még 15 percet a meleg gőzben. Addig elkészítem a mártást. Az ízletes levet 2 dl tejszínnel dúsítom és ha felforrt hozzáadok egy pici hideg vízzel elkevert keményítőt. Amint elkezd rotyogni, leveszem, nem forralom tovább. 

DSC_0503A

A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem és megsózom. Pár perc múlva kinyomkodom a levét és hozzáadok egy tojást, 3 evőkanál lisztet, 3 gerezd zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot és megborsozom. Alaposan átkeverem, majd a serpenyőben kevés olajat forrósítok és egy-egy evőkanálnyi cukkinis halmot teszek. Ha az alja már kezd szilárdulni, akkor a tetejét óvatosan lepényalakúra igazítom. Ha világosbarnára sült, akkor megfordítom és a másik oldalát is megsütöm. 

Tálaláskor szeletekre vágom a szűzpecsenyét, melléteszem a cukkinis lepényeket, a gombát és meglocsolom a tejszínes mártással.

Ha ettetek még finomat… 🙂

 

DSC_0502A

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!