Álom.Íz.Világ.

Tavaszi kenyérfonat

Megérkezett a tavasz, a piac zöldben pompázik. Megtaláljuk többek között a friss, zsenge spenótot, az újhagymát (zöldhagymát) és örömmel tapasztaltam, hogy még mindig kapható medvehagyma. Arra gondoltam, ezt a triumvirátust össze kellene hozni egymással…

 

DSC_1396

Hozzávalók:

  • 65 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1,5 csésze langyos víz
  • 7,5 ek. olívaolaj
  • 1,5 ek. só
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 maréknyi friss spenót (kb. 5 dkg)
  • 3 szál újhagyma (zöldhagyma)
  • tetejére: olívaolaj és pirított szezámmag

 

DSC_1386

Elkészítés:

Kevés – 1 teáskanál cukorral édesített – langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Eközben apróra vágjuk a megmosott spenót és a medvehagymát, valamint felkarikázzuk az újhagymát.  A sóval elkevert liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyos vizet, az olívaolajat és az összevágott zöldeket.

 

DSC_1426

Összegyúrjuk (akkor jó, ha már elválik az edény falától), majd háromnegyed órát kelesztjük. A megkelt tésztát nyolc részre osztjuk és hengereket formálunk belőlük. Ezeket kettesével összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 190-200 fokra melegítjük. 

 

DSC_1410

 

A fonatokat megkenjük olívaolajjal és megszórjuk pirított szezámmaggal. A sütő aljába beteszünk egy forró (!) vízzel teli edénykét és a kenyérfonatokat kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük őket.

 Ebből az adagból 4 db 20 cm hosszúságú kenyérfonat lesz.

 

 

DSC_1364

 

DSC_1367

DSC_1432

DSC_1393

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!